Followers

10 petanda dia adalah jodoh kita

toing~toing suda tahu kan ape yang akan aku cite untuk entry kali ni :D tengok TITLEnye pn sume da dapat agak. Jodoh dan pertemuan ini sejak dari azali telah ditentukan dan ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. kita  ni sebagai makhluknye hanye mampu merancang.tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita ? itu lah Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan . dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. lalu gerak hati mengatakan , dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. benarkah ia seperti yang diperkatakan ? so sekarang ni aku nak beri 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :)


 1. BERSAHAJA pasangan kita menjadi diri mereka yang sendiri. dea tidak akan berLAKON semata-mata . tak kesah la dari segi berpakaian, percakapan, ketawa dan sebagainye .kalau nampak kurang selesa dengan gayanye, sah dea sedang BERLAKON .tetapi apabila dia tampil bersahaja dan tidak berbuad-buad,maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. jika tidak, dea mungkin memang bukan JODOH kita .
 2. SENANG BERSAMA kita tidak ade rasa bosan atau jemu jika bersama. kita sentiasa tenang ,senang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. dia juga merasai apa yang kita rasa tu :)
 3. TERIMA KITA SEADANYA apapun kisah silam yang kita pernah lakukan ,dia tidak amik peduli. kerana dea akan menerima siapa kita yang sebenarnye.
 4. SENTIASA JUJUR dea tidak kesah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi huku hakam agama. sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dea menipu kita. selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita :D
 5. PERCAYA MEMPERCAYAI setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.kita rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasih kit berbanding rakan-rakan yang lain. satu lagi, kit tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran.
 6. SENANG BEKERJASAMA dalam perhubungan ini saling bekerjasama memang penting.kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.ita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama.jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. ini kerana.kita yang yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. bukankah ini menyusahkan ?
 7. MEMAHAMI DIRI KITA bagi pasangan yang berjodoh, dea mestilah memahami diri pasangannya. semasa kita sakit dea bawak kita ke klinik.semasa berduka dea menjadi penghibur, apabila kita mengalami kesusahan dea menjadi pembantu.dea sntiasa bersama kita tak kira apa situasi pun. dalam duka mahu pun suka
 8. TAMPILKAN KELEMAHAN tiada siapa yang sempurna di dunia . tipulah jika ada orang mengaku yang dea insan yang sempurna daripada segala sudut. pasti ade antara kita memiliki kekurangan.bagi dea yang bersedia menjadi teman hidup kita, dea tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannye dan bersedia memberitahu kita.sudah psty bukan senang memberitahu kelemahan diri sendiri di hadapan kekasih.
 9. KATA HATI dengarlah kata hati. kadangkala, manusia dikurniakan tuhan deria ke6 yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.dengan deria batin ini kita dapat saling mengthui prsaan msing-masing
 10. MIMPI mimpi menjadi mainan tidur. tetapi apabila kita melakukan solat istikharah dan memohon tuhan memberi petunjuk, insyaAllah dengn izinnya kita mendapat mimpi petunjuk .jika dea pilihan kita, buadlah keputusan sebaiknya. jika tidak, tolaklah dea dengan baik.


 Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup didunia.ingatlah nikmat di dunia ini hanya sementara. nikmat di akhirat adalah kekal selamanya. FIKIRKANLAH .adakah dea jodoh kita ?Ingat jangan la sesekali kite menyalahkan takdir walau ape yang berlaku.andai kita yakin itulah JODOH kita, terimalah dia dengan reda. jangan la sesekali mempertikaikan apa yang telah Allah suda tetapkan. 

kbye. ASSALAMUALAIKUM :)tengkiu welcome to my entry . suke ? like je :)

2 comments:

 1. datang godek2 blog ni & sempat follow sekali...
  jemput datang & follow balik....
  http://sayagilerpurple.blogspot.com/2012/02/entry-tak-de-tajuk.html

  ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkn Comment Anda Di Sini.
.SATU pun jadi la ye :) .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...